בתי חולים חדשים / פריסה מדויקת / הנגשה והתאמה
משרד הבריאות והמועצה הארצית לתכנון ובנייה משלבים ידיים, על מנת לענות על הביקושים ההולכים וגוברים במערכת הבריאות. 'תכנית המתאר הארצית למערכות הבריאות' הועברה לאישור הממשלה.
התכנית החדשה מביאה בכנפיה בשורה לחולים ובני משפחותיהם. בתכנית יוקמו עוד שמונה בתי חולים כלליים עד לשנת 2050, שלושה בתי חולים שיקומיים, וכעשרים בתי חולים גריאטריים. ובנוסף יוקמו עשרה מוקדי רפואה חדשים. בתי החולים שיוקמו ייבנו בפריסה מדויקת בהתאם לצרכים המתפתחים בכל איזור.
בין העקרונות המנחים את הבנייה החדשה מופיעה כמובן סוגיית הנגישות. בתי החולים הקיימים נדרשו בעבר להתאים ולהנגיש את מוסדות הרפואה לאנשים מוגבלים התנועה, כאשר לא תמיד התוצאה מוצלחת כל כך. אבל כעת כאשר הבנייה החדשה תכלול בתוכה תכנון מקדים לסידורי הנגשה בכל המקומות, תהיה ההנגשה קלה ביותר. כמו כן התכנון כולל גם גם ראיית פני עתיד הרפואה, כאשר ההתפתחות הטכנולוגית מצעידה את עולם הרפואה בצורה שמשנה את דרכי הטיפול.
מפת הפריסה האפקטיבית של הבנייה החדשה כוללת רבים מחלקי הארץ מצפון ועד דרום. שמונת בתי החולים החדשים יוקמו במקומות יישוב ההולכים וגדלים בשנים האחרונות. בצפון ניתן למנות את הערים: כרמיאל וחריש בהן יוקמו בתי חולים חדשים, וכן את העיר קריית אתא, שבית החולים המיועד לתושבי המקום ולתושבי היישובים הסמוכים יוקם בצומת גלעם. בשרון ייבנו בתי חולים בערים הוד השרון ונתניה. העיר מודיעין תזכה לבית חולים משלה, ובקריית גת תוקם שלוחה של בית החולים איכילוב. וגם בעיר באר שבע ייבנה בית חולים נוסף על הקיים.
מוקדי החירום יוקמו במקומות בהם אין כיום מענה הולם בטווח זמן סביר. בצפון יוקמו המוקדים בערים קצרין וקרית שמונה, ובדרום במצפה רמון. בתי החולים הגריאטריים, כעשרים במספר, ייפרסו במקומות בהם האוכלוסייה מתקדמת לעבר הגיל השלישי והרביעי.
כמו כן גם בתי החולים השיקומיים ייפרסו בצורה שתיתן מענה הולם לצרכים הקיימים בחלקי הארץ המרוחקים מהמרכז. בתי החולים השיקומיים ייבנו בקצרין, בכרמיאל ובבאר שבע (כחלק ממרכז פרס).
למוקדי הרפואה החדשים שיוקמו תפקיד חשוב בתפיסה הרפואית העכשווית, לפיה שירותים רפואיים הניתנים בקהילה מועילים יותר מאשר אם היו ניתנים בבתי החולים. בניית מוקדי הרפואה תהווה חיזוק משמעותי של רפואת הקהילה.