הצלחה גוררת הצלחה / מיפוי הקשיים והבנת הצרכים / חוויה והתקדמות
"סך הכל הפרעת קשב – ושום דבר לא מתנהל כמו שצריך!" זוהי נהמת כאב, עמוק מתוך לבם של הורים, המתמודדים עם ילדים שאובחנו בהפרעת קשב וריכוז.
ההמלצות לטיפול על ידי הגורמים הרלוונטיים, הנוירולוג והפסיכולוג, הן לרוב טיפול תרופתי. אך כאשר פגה השפעת התרופה, חוזרת ההתמודדות עם ההתנהגות לנקודת ההתחלה, והקשיים רבים. היתקלויות בלתי נעימות ותסכולים רבים נצברים לערימה אחת, וההורים המתמודדים זועקים לעזרה.
חשוב לדעת כי ישנן דרכים נוספות להתמודדות עם הקושי. בשנים האחרונות פותחו מספר שיטות, המסייעות בידי המתמודדים עם קשיי קשב וריכוז.
אחת השיטות המרכזיות היא: 'אימון קשב וריכוז', אותו ניתן לעבור במקביל לטיפול התרופתי, או בלעדיו.
ננסה לתאר בכמה מילים את שיטת האימון, הייחודית להפרעת קשב וריכוז.
באימון, המדבר בשפה חיובית המדגישה את ההצלחות, מעלים על נס את אותן הצלחות, ומכוונים להגיע לשכפולן בתחום הספציפי בו כבר נחוו ההצלחות, ואף בתחומים נוספים. כך מביאים לידי הצלחות נוספות.
אך גם הקשיים אינם נזנחים. חשוב לזכור כי לא ניתן להקיש בין אנשים שונים החווים את אותם קשיים. לכל מתמודד עם הפרעת קשב יש פרופיל המותאם עבורו, פרופיל ייחודי למהלך חייו ולסגנון הקשיים איתם הוא מתמודד. לכן מהלך האימון כולל מיפוי הנעשה על ידי המאמן עם המתאמן, ובו ממפים את אתגרי החיים בהם הפרעת הקשב פוגשת את החיים עצמם, ומזהים את התחומים בהם ההפרעה אכן מפריעה לקצב החיים הרגיל.
הכלים בהם משתמשים המאמנים לקוחים ממגוון תיאוריות ותפיסות פסיכולוגיות, אשר כולן יחד מביאות את המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז לידי הכרה בקשיים ומסייעות להתמודדות עם אתגרי החיים. כך נוצרו כלים ייחודיים שנועדו לעזור למתמודדים. שיטות כמו: CBT – תרפיה קוגניטיבית התנהגותית [- Solution-Focused Brief Therapy], פסיכולוגיה חיובית, פילוסופיית הקייזן, לוגותרפיה, המחקר על הפלסטיות של המוח ועוד, נוצקו לתבנית אחת הבאה המסייעת בקשיי הקשב והריכוז.
כך כאשר מדברים בשפה 'חיובית', מתמודדים על המישורים הרגשיים ומנווטים אותם בצורה הטובה ביותר, חוויית ההצלחה מעצימה את המתאמנים, והדימוי העצמי משתפר ומקבל חיזוק משמעותי. מחשבות שליליות אוטומטיות כמו נעלמות ותחתיהן צומחות מחשבות חיוביות, החיוניות לשיפור מכלול תפקודי היום יום.