שיטה חדשנית פותחה במיוחד לילדים המאובחנים בקשיי קשב וריכוז

שיטה מבוססת 'ריפוי בעיסוק' / בהנאה – והנעה לפעולה / למידה חווייתית על חיי היום יום

"אני לא יודעת מה יש לילד!" "הוא מעסיק אותי כל כך הרבה, ואני לא מוצאת פתרון!" משפטים כאלה ואחרים, ניתן לשמוע מהורים שילדיהם אובחנו כלוקים בהפרעת קשב וריכוז.

המאובחנים בהפרעה זו מתקשים לפעמים לבצע מטלות יום יומיות, שאנשים אחרים בני גילם מבצעים אותן כלאחר יד. אלו הם 'תפקודים ניהוליים' [-executive functions], כלומר: מיומנויות המאפשרות לשלוט על המעשים והרגשות. בין התחומים אותם מתקשים לבצע נמנים תחומי החיים: זיכרון, קשב, יָזמה, התמדה, מעברים בין פעילויות, התארגנות, תכנון, פתרון בעיות ועוד.

 

הפתרון המקובל לילדים אלו הוא על פי רוב טיפול תרופתי, המוצע על ידי נוירולוג או פסיכיאטר. אולם עם הטיפול התרופתי ניתן וגם נדרש לשלב טיפול בכלים מיוחדים ומשמעותיים, שיסייעו למטופל בהתמודדות עם אתגרי החיים כילד – ולאחר מכן כמתבגר וכמבוגר – עם הפרעות קשב וריכוז.

באוניברסיטה העברית פתחו שיטה חדשנית המבוססת על ריפוי בעיסוק, ככלי ייחודי לעזור לילד, למתבגר וגם למבוגר, לעשות שינוי אמיתי בחייו ולהצליח לצלוח את האתגרים הרבים, העומדים בפניו כמאובחן בקשיי קשב וריכוז. השיטה הייחודית פותחה במאמץ רב שנים, ולאחר מחקרים רבים שהתמקדו בגורם ההפרעה. שמה של השיטה הוא: 'קוג פאן' [-Cognitive Functional intervention: Cog-Fun], ובין קבוצות הטיפול הנפוצות היא מסווגת כטיפול 'קוגנטיבי-תפקודי'.

הטיפול מתמקד בעיקר ברכישת 'אסטרטגיות ניהוליות', ומלמד את הילד כיצד יוכל לנהל בעצמו את התנהגותו וכיצד יוכל לבקר את רגשותיו, כך שיוכל להגיב באפקטיביות ולשלוט בהתנהגותו ורגשותיו. כלי הטיפול בגישת 'קוג פאן', הינם כלים פרקטיים ונגישים, המסייעים לילד להתגבר על קשייו, ולבחור בהתנהגות המתאימה לעת הזו.

בסדרת מפגשים עם המטפל שהוסמך לכך, ועל ידי שיחות והסברים המותאמים לרמת הבנתו, ייקבעו מטרות, כך שהילד ילמד על ההפרעה ממנה הוא סובל, וירכוש מידע על עצמו. לאחר מכן, בעת הטיפול, נערכים משחקים וסימולציות המדגימות את פעילויות היום יום, כך שהילד יוכל לנווט בעצמו ולקבוע את ההתנהגות המתאימה לסיטואציה.

לאחר אבחון מעמיק על הצמתים בהם הילד נפגש עם הקשיים, ולאחר ראיון נרחב עם ההורים, המזהים את הקשיים של הילד, ילמד הילד אסטרטגיות של עצירה, תכנון, בקרה, התמדה ועוד. הוא יישם אותן אחר כך בחיי היום יום ויעקוב אחר התנהגותו, כך שתהיה תואמת עם הנלמד בשעת הטיפול.

תהליך הטיפול הינו אישי, מעצים, מהנה ומעורר מוטיבציה. ההורים הדואגים הנם שותפים מלאים לתהליך הלמידה והרכישה. המטפלים שמים דגש נרחב על התנהגות יום יומית. פעולות כמו: התארגנות ליציאה לבית הספר, משימות בבוקר ובערב, התלבשות, ארוחות, רחצה ועוד, זוכות להתייחסות נרחבת בעת הטיפול, כך שנרכשת תחושת מסוגלות וחיזוק העצמאות של הילד בחיי היום יום. כמו כן לומד הילד על האפשרויות השונות של שיפור תפקודיו בתחומי החיים השונים: יכולות משחק, לימודים ועבודה, השתתפות חברתית ופנאי. זוהי אפוא שיטת הטיפול, הבאה להביא רווחה לחיי הילד ולהתנהגותו היום יומית.

עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם...

'איש את רעהו יעזורו': ב'באיאן' מברכים על שיתוף הפעולה והיוזמה הברוכה שנקט מפעל החסד 'יעזורו'

תאריך: 16/02/2024

'אתהלך' בחפץ חיים: כנס ייחודי ומושקע מבית 'עזרת תורה' במלון חפץ חיים

תאריך: 03/04/2024

'הטוב והמיטיב'?.. בעיצומם של ימי השבעה הופקדו בחשבון האלמן הטרי 57,671 ₪

תאריך: 10/04/2024

'והדרת פני זקן': כנס השקה והיכרות עם המחלקה המיוחדת לגיל העמידה

תאריך: 04/02/2024

'והדרת פני זקן': מוקד חדש וייעודי למחלקה המתרחבת 'אפשרי בכבוד' לגיל הזהב

תאריך: 05/01/2024

'יש מאין' בעפולה עילית: ימי עיון והכשרה לצוותות החינוך לרגל התפתחות הקהילות התורניות בעיר

תאריך: 02/02/2024

'להתפטר' מאבחנה של ASD: אינטרס של מי?

תאריך: 24/02/2025

'משמחים לבבות': חוליה נוספת בשרשרת החסד של קופת 'ישמח לב'

תאריך: 25/11/2024

יש לך שאלה? חשוב לך לברר משהו?

לחיצה כאן ואנחנו ניצור איתך קשר בהקדם.