מעבר לכך, הם זקוקים לפעילות רציפה. ישיבה ממושכת ושעמום, שקשים לכל ילד, הם כמעט בלתי אפשריים עבורם. מצב כזה עלול להוביל אותם למצבי קצה חמורים בהרבה מ"אמא, משעמם לי" או שכחה קלה של נימוסים. גם שיחות הסביבה, גם אם אינן מובנות במלואן, מוסיפות לאווירה מתוחה והופכות את המצב לנפיץ – כזה שעלול להכניס אותם ללחץ אמיתי, ואנחנו כמובן רוצים להימנע מכך ככל האפשר.
אז מה עושים קודם? דאגו קודם כל לעצמכם!
זוכרים את הנחיות הבטיחות במטוס, לפיהן המבוגר חובש קודם את מסכת החמצן לעצמו לפני שהוא מטפל בילדים? העיקרון דומה כאן. אם לא תדאגו לחמצן שלכם, ואם אתם עצמכם תהיו בלחץ וחרדה, יהיה קשה עד בלתי אפשרי לא להעביר רוגע לילדים. כדי לשדר רוגע אתם צריכים להיות רגועים באמת. מצאו את הדבר שמרגיע אתכם – בין אם זו כוס קפה בשעת בוקר מוקדמת, שיחה טובה עם חבר/ה. אתם בוחרים. זכרו רק דבר אחד – הקפידו להשתמש במקור החמצן שבחרתם באופן קבוע, כדי שתוכלו להמשיך ולנשום, למענכם ולמען ילדכם.
הכירו את מודל גש"ר מאח"ד להתמודדות עם לחץ בימי החופשה
אם אתם עדיין לא מכירים אותו, הגיע הזמן שתכירו. המודל הוא ראשי תיבות של כל הקודקודים החיוניים לטיפול ויחס נכון בהתמודדות עם מצבי לחץ, במיוחד בימים שבהם השגרה משתנה. כשמדברים על יחס לכל הקודקודים הללו, הכוונה היא לבניית שגרה קבועה ומסודרת שבמהלכה כל אחד מהם מקבל זמן ותשומת לב, גם אם השגרה הזו שונה מזו של ימי הלימודים.
שימו לב! בניית מסגרת ושגרה, גם בתוך ימי החופש, היא הכלי היעיל ביותר שתוכלו להציע לילדכם כדי להפחית משמעותית את רמת הלחץ והחרדה שלו.
אז ממה בנויה השגרה על פי המודל הזה?
- גוף
- שכל
- רגש
- משפחה
- חברה
- דמיון
פירוט המרכיבים והיישום בבית בימי החופש:
- גוף: הקפידו על פעילות גופנית המותאמת לגיל וליכולות של הילד בכל יום. בימי החופש יש יותר הזדמנויות לפעילות בחוץ כמו טיול בפארק, רכיבה על אופניים, או משחקים בחצר. תוכלו גם לצפות בסרטונים ולבצע יחד תרגילי כושר קצרים, או לבקש מהפיזיותרפיסט/ית תרגילים מותאמים אישית. פעילות גופנית סדירה תורמת רבות לוויסות רגשי ולהפחתת מתח.
- שכל: שוחחו עם הילד והסבירו לו את השינויים בשגרה של החופש, בהתאם ליכולת ההבנה שלו. מדוע זה כה חשוב? גם אם לא נדבר על הנושא, הילדים מרגישים שאנחנו לא רגועים, והם עלולים לפתח דמיונות ורעיונות משלהם לגבי הסיבות – דברים שעלולים להיראות להם גרועים הרבה יותר מהמציאות, במיוחד כשמסבירים אותה בצורה נכונה וברורה. שיח פתוח על המצב ועל השינויים מאפשר לנו לשלוט בסיטואציה, או לפחות בתגובה שלנו אליה. לכן, חשוב מעבר להסבר לאפשר לילדים לשתף אותנו בקושי שלהם ולחשוב יחד על רעיונות ופתרונות לימים אלו.
- רגש: כהמשך לשיחה הפתוחה ולעיסוק בפתרונות, אפשרו מקום בתוך השגרה גם לביטוי רגשי, עם ובלי קשר למצב. אחד הדברים החשובים ביותר עבור ילדי צמי"ד הוא היכולת לפתוח ערוצי תקשורת ולבטא את עצמם רגשית כמידת יכולתם. בימי החופש, כשיש פחות מסגרות פורמליות, חשוב ליצור הזדמנויות לכך דרך משחקים, הצגות, יצירה או אפילו דרך שיתוף אישי שלכם שיאפשר להם להיפתח ולשתף מעצמם. בחרו את הדרך המתאימה ביותר ליכולת של הילד שלכם.
- משפחה: יציבות היא מילת מפתח במניעת סטרס, ובפרט בימי חופש כשאין מסגרת קבועה. ההרגשה "אני חלק ממשהו" מעניקה לילדים תחושת ביטחון ויציבות. לכן חשוב במיוחד בתקופה זו לחזק ככל האפשר את המשפחתיות ואת ההרגשה שהילד הוא חלק בלתי נפרד מהמשפחה. עודדו את הילדים לשחק ביניהם, וערכו פעילויות משפחתיות משותפות. לא חייבים להיות כל הזמן יצירתיים וחדשניים – אפילו הכנת ארוחת ערב יחד, אפיית עוגיות או קיפול כביסה יכולים ליצור הזדמנות נהדרת לחוויה משותפת ומחזקת.
- חברה: אחד החוסרים הגדולים ביותר בתקופה כזו, כשחוגים ופעילויות מצטמצמים, הוא החוסר בחברים – ילדים באותו גיל, באותה רמה, שחווים את אותן חוויות ומתמודדים עם אותם אתגרים. על החוסר הזה קצת קשה לנו לפצות, אך יש לנו 2 אפשרויות שכדאי לבדוק:
- משחק משותף עם חבר שגר קרוב, בתיאום כמובן עם ההורים. זמן קבוע כזה, פעם או פעמיים בשבוע, יוכל להוסיף ממד חשוב לשגרה.
- הפיכת האחים לחברים לשעת צרה. נכון שבשגרה אין ביניהם הרבה מן המשותף, לא מבחינת הלימודים ולא מבחינת חוויות חברתיות, אבל כרגע כולם נמצאים באותה סיטואציה, וזה יכול להיות גורם מחבר מעולה.
- דמיון: כאן אנחנו כבר עוברים מהתמודדות עם ההווה לתקווה לעתיד. נצייר יחד איך ייראה העתיד בקרוב, כשנחזור לכיתה, לחברים. נדמיין יחד מה תלבש המורה, באיזה משחק נשחק ועוד ועוד, כיד הדמיון הטובה עלינו. שימוש במשחקי דמיון מאפשר, מעבר לחיזוק היכולת לביטוי רגשי, גם לבנות את הציפייה לחזרה לשגרה שתסייע לנו לעבור את האתגרים בהווה בקלות רבה יותר.
אנו מזמינים אתכם לנסות את המודל בבית ולשתף אותנו מה עבד לכם הכי טוב ואם מצאתם דרכים יצירתיות לחזק כל נקודה במודל במהלך ימי החופש.
אנו מבינים לעומק את האתגרים הייחודיים העומדים בפני הורים לילדים עם מוגבלויות, ובמיוחד בתקופות של שינויים כמו ימי החופשה. חברת "אפשרי" מתמחה במימוש זכויות, סיוע בהתנהלות הבירוקרטית המורכבת ובקבלת כל ההקלות וההטבות המגיעות לכם על פי חוק.
אל תחכו – צרו קשר עם המומחים של "אפשרי" עוד היום וקבלו את התמיכה שמגיעה לכם!
טלפון: 8896* מייל: tovli1010@gmail.com לאתר הבית שלנו וליצירת קשר ישיר: efsharimimush.co.il